Lovci i priroda

ODNOS LOVACA PREMA DIVLJAČI I PRIRODI!

Biljni i životinjski svijet su ograničeni, nemožemo ih crpiti beskonačno a da im ništa ne uzvratimo!
Mi kao lovci moramo poštivati prirodu i blagodati koje crpimo iz nje, zasigurno ćete boravkom u prirodi i u lovištu osjetiti značenje prirode za čovjeka. Kroz povijest je čovijek uvijek bio lovac i tražio je hranu u prirodi, a s time je naučio i voditi brigu o prirodi, jer se samo uzajamnim odnosom može stvoriti krug koji ne oštećuje ni čovjeka ni prirodu!

Običaji koje je u prošlosti lovac poštivao dajući počast životinji ostali su i danas kao važan dio lovnog običaja, jer lov nije samo čin lova već i sve ono što se čini da do lova dođe i ono što slijedi nakon lova, odavanje počasti životinji. U prošlosti su brojni sociolozi govorili kako je čovjek prirodno agresivno biće i da kroz lov ispoljava primitivizam i agresivnost, te da koči ljudski napredak, ali mi se definitivno slažemo sa izjavom njemačkog sociologa Ericha Fromma: „Napredak se ne bi mogao dogoditi kada bi tvrdnja o prirođenoj ljudskoj agresivnosti bila ispravna. Ljudska zajednica ne bi se mogla razvijati, već bi uslijed prirođenog nagona ubijanja i okrutnosti ostajala na istoj razini ili čak stagnirala.“

Čovjek-lovac je oduvjek koristio prirodne darove i bio je prvi koji je brinuo o prirodi i bez takvog načina života i razmišljanja nebi bilo niti sveukupnog napretka. Današnji način života pruža nama lovcima priliku da se vratimo prirodi i da kroz lov možemo uživati u svojoj vještini lova i nadmudrivanju sa divljači. Kroz povijest se vidi visoko poštovanje čovjeka prema životinji i prema tome što su ga zubi divljih životinja „čuvali“ od različitih opasnosti.

Čovjek je veoma rano počeo i brinuti o životinjama kroz pojavu prvih solišta, pojavili su se i lovlostaji kojih se čovjek pridržava i danas, kako bi se očuvao fond životinja.

Običaji lovaca po obavljenom lovu pokazuju pravo poštovanje čovjeka prema divljači:

  • u znak poštovanja nikad neće prekoračiti preko divljači
  • odstrijeljenoj se divljači u usta stavlja grančica s lišćem koja simbolizira posljednji zalogaj
  • zelena grančica se postavlja na ulaznu ranu i kasnije se predaje lovcu koji je odstrijelio divljač
  • počast se odaje i uz upaljenu vatru uz sve lovce koji su prisustovali lovu, te uz zvukove roga

Svi lovci ističu kako je druženje poslije lova uz lovačke specijalitete najljepši doživljaj gdje svi pričaju svoja lovna iskustva i gdje nastaju neraskidiva prijateljstva.

Naš zaključak i iskustva su da mi lovci živimo sa prirodom i poštujemo prirodu, te iz nje uzimamo plodove koje nam ona pruža i poštujemo sve vrste životinja i čuvamo njihova staništa!

HUNTING-VIP Vam želi DOBRU KOB!!!!